Dnes je Nedeľa, 22. 10. 2017 Prihlásenie | Registrácia

Celozrnný chlebík so špenátom a syrom

Pridané: 7. 11. 2015 | Zobrazené: 464x
Vytlačiť recept

Ingrediencie receptu:

  • 300 g múka celozrnná
  • 200 g múka chlebová pšeničná
  • 250 g vlažná voda
  • 10 g, sušené droždie
  • 90 g, alebo acidko kefír
  • 75 g, mrazený (rozmrazeny a vyžmýkaný) špenát
  • 120 g, nahrubo nastrúhaný(eidam, gouda ) syr
  • 1 a 1/2 KL soľ
  • 1 a 1/2 PL olej olivový

Postup prípravy jedla "Celozrnný chlebík so špenátom a syrom "

Večer pred dňom pečenia si pripravíme kvások typu poolish (nie som pekár, neviem špeciálny slovenský názov pre tento typ kvásku, iba ako je nazývaný medzinárodne). Do 250g celozrnnej múky pridáme 250g vody a 2g kvasníc.

Konzistencia bude pomerne riedka, ako je snáď vidieť aj na obrázku. Zakryjeme vrchnákom a dáme na kuchynskú linku. Nevšímame si do druhého dňa.

Na druhý deň ráno alebo cca po 12 hodinách si pripravíme samotné cesto na chlebík. Odkryjeme predpripravený kvások a vidíme, že tam veselo bublá.

Pridáme chlebovú múku, zvyšnú celozrnnú múku a všetky súčasti okrem špenátu a syra.Cesto sa nelepí a je pomerne pružné.

Dobre premiesime asi 8 minút, ja miesim rukami, mám rada ten pocit ako sa mi mení štruktúra cesta pod rukami, ale kľudne môžte použiť kuchynské mašinky. Tesne pred koncom pridáme poriadne vyžmýkaný špenát - musí byť naozaj dobre vyžmýkaný, inak budete musieť pri ďalšom premiešavaní pridať múku - a nahrubo postrúhaný syr.Je jedno, aký typ syra použijete, nemal by byť však veľmi tvrdý, aby sa mohol dobre roztopiť , parmezán a pecorino sa preto nehodia na tento typ chlebíka.

Vznikne nám zelenkavý bochník, ktorý necháme v mise s vrchnákom zakrytý odpočívať cca 90 minút. Po 45 minútach premiesime a znovu zakryjeme. ak sme nevyžmýkali poriadne špenát, musíme dosypať trochu chlebovej múky, lebo cesto sa nám bude lepiť.

Vykysnuté cesto znovu premiesime a preložíme do misy vystlanej pomúčenou utierkou a necháme prikryté ďalšou utierkou ešte 30minút kysnúť.

Medzitým si pripravíme rúru - rozohrejeme ju na 240 st.C, plech si vyložíme papierom na pečenie, na dno rúry dáme malý plech - sem tesne pred vložením pecňa do rúry vlejeme 2 dl vody.Peceň prevrátime na pomúčený lopár, doformujeme ho, na vrchu spravíme krížové zárezy a potrieme peceň vodou.

Možno sa vám hodí pri príprave

BANQUET Red Poppy 18dielna tanierová sada

BANQUET Red Poppy 18dielna tanierová sada

27,89 € Pozrieť na eshope
Toro Podložka pod hrnec sova

Toro Podložka pod hrnec sova

3,79 € Pozrieť na eshope
Tescoma Blok na nože Azza so 7 nožmi a nožnicami na hydinu

Tescoma Blok na nože Azza so 7 nožmi a nožnicami na hydinu

176,40 € Pozrieť na eshope

* ceny nemusia byť aktuálne ako na danom eshope

Produkty iba z overeného obchodu

Odporúčame

Ďalšie dobré recepty

TOPlist TOPlist