Dnes je Pondelok, 20. 11. 2017 Prihlásenie | Registrácia

Domáci chlebík

Pridané: 7. 11. 2015 | Zobrazené: 616x
Vytlačiť recept

Ingrediencie receptu:

  • 0,75 kg múka hladká
  • ?÷? vrecúška droždie sušené
  • 1,5 ÷ 2 KL soľ
  • podľa potreby na podsyp múka kukuričná
  • do 20 % kg možno pridať - múka ražná,
  • do 30 % kg alebo múka celozrnná,
  • do 50 % kg alebo múka jačmená
  • do 0,2 l možno pridať - bylinky,
  • do 0,2 l alebo semienka,
  • do 0,2 l alebo orechy,
  • do 0,2 l alebo olivy,
  • do 0,2 l alebo jalope?o,
  • do 0,2 l alebo niva,
  • do 0,2 l alebo sušené ovocie,
  • alebo aj 2 žĺtka + 2÷4 PL ololeja

Postup prípravy jedla "Domáci chlebík"

vo veľkej mise (weindlingu) zmiešame múku (ak chceme tak múky), droždie a soľ; pridáme 0,25 ÷ 0,35 l vlažnej vody (a ak chceme tak aj 2 žĺtka + 2÷4 PL olivového alebo kukuričného či slnečnicového oleja) a všetko pomiešame na ťažké a lepkavé cesto (ja som v priebehu miešania pridal aj 1 ČL prášku do pečiva a štipku sódy bicarbóny); misu prikryjeme celofánom a cesto necháme odpočívať min. 12 hodín pri izbovej teplote - max. však 24 hodín; na ďalší postup je cesto pripravené, až na jeho povrchu vidíme "bublinky".

ľahko pomúčime kuchynskú dosku (tablu), uložíme na ňu cesto, posypeme múkou jeho povrch a 2÷3 krát prehneme, ako keď robíme pagáčiky; na table prikryjeme celofánom a necháme 15´÷ 20´odpočinúť.

odokryjeme a pomúčenými rukami vytvarujeme na table bochník alebo peceň; pomúčime ľanovú utierku (teraz môžeme použiť kukuričnú múku), na ktorú uložíme bochník, jeho povrch pomúčime (môže byť i kukuričná múka), prikryjeme druhou ľanovou utierkou a necháme ešte 2÷3 hodiny dokysnúť.

30´pred dokysnutím bochníka predohrejeme rúru na 230 ?C, zároveň do nej vložíme aj liatinovú (pyrexovú alebo keramickú, ja som použil Tupperware) misu s objemom 6÷8 l, po pol hodine opatrne, pomocou ohňovzdorných rukavíc, ju vyberieme na drevenú podložku (lopár či denko); rukami podbereme bochník a uložíme ho do nej (bude to asi vyzerať nerovnomerne rozliate, ale pár potraseniami pomôžeme bochníku vyrovnať sa a nakoniec, pečenie tiež urobí svoj diel estetickej práce); misu prikryjeme pokrievkou (alobalom či "Al fóliou"), vložíme do rúry a necháme piecť 30´, po uplynutí ktorých pokrievku snímeme a pečieme ešte ďalších 15´÷ 30´, až povrch chlebíka získa nami požadovanú krásnu hnedastú farbu.

Poznámka 1): najvýhodnejšie sa pracuje s instant (rýchlo kysnúcim) droždím!

Poznámka 2): bylinky, semienka (ja používam ľanové, slnečnicové a tekvicové; čítal som príspevok o vitamíne B17, tak do budúcnosti rátam aj s broskyňovými i marhuľovými), orechy, syry, olivy, jalope?o, sušené ovocie - samostatne, alebo v ich kombinácii - pridávame do cesta až pred jeho druhým kysnutím, maximálne však 0,25 kg! To už záleží len a len na Vás, Vašej chuti a Vašich možnostiach. D o b r ú c h u ť !!!

Možno sa vám hodí pri príprave

Bormioli 18dielna sada tanierov Prometeo

Bormioli 18dielna sada tanierov Prometeo

33,99 € Pozrieť na eshope
Misa na cesto

Misa na cesto

7,19 € Pozrieť na eshope
Tescoma AZZA krájacia doska

Tescoma AZZA krájacia doska

30,80 € Pozrieť na eshope

* ceny nemusia byť aktuálne ako na danom eshope

Produkty iba z overeného obchodu

Odporúčame

Ďalšie dobré recepty

TOPlist TOPlist