
Hus v šoulete
Ingrediencie receptu:
- 1 ks hus očistená stredne veľká
- 200 g hrach
- 200 g krúpy veľké
- 100 g masť husacia
- cesnak
- korenie čierne mleté
- majorán
- rasca
- soľ
- 2 ks cibule
Postup prípravy jedla "Hus v šoulete"
Prebratý hrach vyperieme, namočíme do studenej vody a necháme stáť do nasledujúceho dňa. Na druhýdeň hrach uvaríme a scedíme. Krúpy uvaríme zvlášť domäkka a potom ich prepláchneme studenou vodou.Hus osolíme, posypeme rascou, podlejeme trochou vody, dovnútra dáme rozkrojenú cibuľu a za občasnéhopodlievania vodou a potierania vlastnou šťavou pečieme do červena.
Potom hus nakrájame na porcie a kladieme do šouletu, ktorý pripravíme tak, že varený hrach a krúpy zmiešame s cibuľkou osmaženou na husacej masti, pridáme šťavu z pečenej husi, osolíme a okoreníme čiernym korením a majoránom.
Polovicu šouletu vložíme do pekáča, naň uložíme porcie husi, zakryjeme druhou polovicou šouletu a v rúre zapečieme. K husi v šoulete podávame kyslú uhorku.