
Jelenie pliecko s tymiánom na červenom víne, na hubách s čučoriedkami
Ingrediencie receptu:
- 1000 g, z pliecka pokrájané na väčšie kocky jelenie mäso
- 350 g cibuľa
- 100 g, pokrájaná na tenké plátky slanina domáca údená
- 1 veľká hrsť, sušené dubáky
- 2 PL, - použila som kompot čučoriedky
- 300 ml, kvalitné víno červené suché
- 2 malé vetvičky, čerstvý - lístky tymián
- 1-2 PL cukor kryštál
- 12 plátkov, - tenké plátky na dekoráciu pomaranč
- p.p na dekoráciu, (čerstvé alebo kompót) čučoriedky
- podľa chuti soľ
- podľa chuti korenie čierne mleté
Postup prípravy jedla "Jelenie pliecko s tymiánom na červenom víne, na hubách s čučoriedkami"
Do suchého hrnca som dala na dno tenké plátky slaniny /lepšie sa krája slanina, ak ju dáme na chvíľu do mrazničky/ a na malom plameni som ju nechala čo najviac rozpustiť, nespáliť! a potom som ju vybrala. Na vypečenom tuku som orestovala cibuľu, pridala som tymián, cukor, čučoriedky, červené víno a priviedla do varu. Do vriaceho vína som pridala kocky jelenieho pliecka, osolila, okorenila mletým čiernym korením a prikryté dusila na strednom plameni za občasného podliatia horúcou vodou.
K polomäkkému mäsu som pridala dubáky aj s vodou, v ktorej boli predtým namočené asi 1 hodinu a dodusila som, až bolo mäso mäkké, šťavy nemá byť veľa..
Podávala som dekorované lievikmi z pomaranča, ktoré som naplnila čučoriedkami a ako prílohu som použila dodolle s opečenou cibuľkou na bravčovej masti - recept dodám. Nad o v názve prílohy majú byť horizontálne dve bodky, môj pc toto písmenko nemá.