Dnes je Pondelok, 20. 11. 2017 Prihlásenie | Registrácia

Mahshi cromb - ryža v kapustných listoch

Pridané: 7. 11. 2015 | Zobrazené: 1396x
Vytlačiť recept

Ingrediencie receptu:

  • kapustné listy (tenké)
  • 2,5 pohára ryže
  • 2 stredne veľké cibule
  • 10 strúčikov cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie
  • mletý indický kmín (cumin)
  • hrsť petržlenovej vňate
  • hrsť koriandrovej vňate
  • hrsť kôprovej vňate
  • paradajkový pretlak
  • olej
  • maslo/hera
  • bujón
  • paradajky

Postup prípravy jedla "Mahshi cromb - ryža v kapustných listoch "

Kapustné listy si umyjeme a varíme vo vode, kam sme nasypali 1ČL mletého indického kmínu (cumin). Listy varíme, až kým nebudú akoby priesvitné. Môžeme variť viac listov naraz.

Kým sa listy varia, pripravíme si zmes mahshi. 1. ryžu umyjeme, prípadne preberieme a dáme do nádobky/hrnca 2. pridáme nadrobno nakrájanú/pomixovanú cibuľu a roztlačený cesnak (6 strúčikov) 3. ďalej pridáme po jednej ČL soľ, čierne korenie, mletý indický kmín 4. hrste vňatí petržlenu, kôpru a koriandra umyjeme, nadrobno nasekáme a pridáme k ryži 5. do ryžovej zmesi pridáme 2PL paradajkového pretlaku, 2PL oleja a 1PL kopcom masla/hery (kto nemá rád moc mastné, môže dať menej oleja a masla) 6. všetko dobre premiešame a ochutnáme, či nepotrebuje zmes dosoliť a dokoreniť.

Uvarené kapustné listy si nakrájame na štvorce/široké pásy, na ktoré dáme zmes mahshi. (Pozor - nedávame veľa ryžovej zmesi, pretože pri varení nám ryža napučí a roztrhla by listy). Kapustné listy so zmesou zvinieme. Konce listov môžeme zahnúť. Ak ich nezahneme, nič sa nestane, nakoľko pri varení sa listy na koncoch akoby uzatvoria.

Do väčšieho hrnca si naspodok naukladáme stonky z petržlenovej, kôprovej a koriandrovej vňate, na stonky naukladáme nakrájané paradajky a zvyšné strúčiky cesnaku prerezané na polovice. Na tieto stonky potom ukladáme plnené kapustné listy a postupne ich na seba vrstvíme.

Prípravíme si zálievku, v ktorej budeme variť naukladané plnené kapustné listy. Do litra vody dáme slepačí bujón, soľ,čierne korenie, mletý indický kmín a 2 PL paradajkového pretlaku. Túto zmes dáme na oheň, až kým bude vrieť. Po zovretí ochutnáme,či zmes nepotrebuje dosoliť a dokoreniť.

Na naukladané plnené kapustné listy položíme tanier/misku jeho/jej opakom (viď obrázok) a postupne zalejeme pripravenou zálievkou. Zálievky dáme len toľko, aby posledný rad plnených kapustných listov nebol zaliaty. Takto pripravené plnené kapustné listy dáme na oheň a zakryjeme pokrievkou. Keď plnené kapustné listy klesnú v hrnci nižšie (budú všetky zaliate zálievkou), vyberieme tanier/misku z hrnca a necháme variť na miernom ohni prikryté pokrievkou.

Približný čas varenia je 30 minút, treba priebežne kontrolovať, či je ryža v kapustných listoch uvarená. Vo väčšine prípadov nám zmes mahshi zvýši, tú potom varím ako normálnu ryžu len pridaním vody.

Možno sa vám hodí pri príprave

Bormioli 18dielna sada tanierov Prometeo

Bormioli 18dielna sada tanierov Prometeo

33,99 € Pozrieť na eshope
Tescoma Blok na nože Azza so 7 nožmi a nožnicami na hydinu

Tescoma Blok na nože Azza so 7 nožmi a nožnicami na hydinu

176,40 € Pozrieť na eshope
BANQUET Red Poppy 18dielna tanierová sada

BANQUET Red Poppy 18dielna tanierová sada

27,89 € Pozrieť na eshope

* ceny nemusia byť aktuálne ako na danom eshope

Produkty iba z overeného obchodu

Odporúčame

Ďalšie dobré recepty

TOPlist TOPlist