Dnes je Nedeľa, 27. 05. 2018 Prihlásenie | Registrácia

Pšenično-ražný tmavý rascový chlieb

Pridané: 7. 11. 2015 | Zobrazené: 468x
Vytlačiť recept

Ingrediencie receptu:

  • 440 g múka hladká T650
  • 110 g múka pšeničná celozrná hladká
  • 110 g múka ražná celozrná hladká
  • 225 ml, vlažné mlieko
  • 225 ml, vlažná voda
  • 42 g, ( 1 kocka ) droždie
  • 2 PL ocot
  • 2-3 KL soľ
  • 1,5 PL, alebo cukor kryštál
  • 1,5 PL med
  • 1 PL rasca drvená
  • 0,5 PL rasca celá
  • 0,5 balíčka prášok do pečiva

Postup prípravy jedla "Pšenično-ražný tmavý rascový chlieb "

Z vlažného mlieka, cukru, trochy múky a droždia si pripravíme kvások. Do misky preosejeme múku. Je dôležité múku preosiať, aby bolo cesto nadýchanejšie. Do múky pridáme soľ, rascu a prášok do pečiva a celú túto zmes poriadne premiešame. Do pripravenej zmesi vlejeme kvások, vlažnú vodu a ocot (ja zvyknem ocot zamiešať do vody). Vypracujeme cesto. Pri hnetení sa snažíme do cesta vháňať vzduch, preto ho podoberáme zospodu. Cesto je vypracované vtedy, keď sa prestane lepiť na prsty a je príjemne vláčne (trvá to približne 10 min.). Cesto by malo mať hustú konzistenciu a moja skúsenosť je taká, že ak dodržíme množstvá tekutiny z receptu, hustota je optimálna.

Vypracované cesto necháme kysnúť hodinu na teplom mieste. (ja si vyhrejem rúru na 50 stupňov a potom ju vypnem). Po hodine vyberieme cesto z misy, v ktorej kyslo na pripravenú múkou posypanú podložku a poriadne ho prehnetieme. Potom si ho roztiahneme do obdĺžnikového tvaru. Bočné okraje preložíme k sebe a cesto zvinieme do tvaru bochníka. Vytvarovaný bochník preložíme na plech na pečenie, ktorý nie je potrebné ničím mazať. Necháme ho podkysnúť tak, aby zdvojnásobilo svoj objem. To trvá približne 25 min. Medzitým necháme rozohriať rúru na 250 stupňov.

Podkysnutý bochník potrieme vlažnou vodou a hneď ho vložíme do vyhriatej rúry. Prvých 15 min. ho pečieme pri 250 stupňoch. Potom teplotu znížime na 180 stupňov a chlieb pečieme ešte 45 min. Po upečení ho zabalíme do pripravenej čistej utierky a necháme chvíľu postáť, kým kôrka nezmäkne. Chlebík tak bude mäkký a zároveň chrumkavý.

Tvarovanie bochníka: cesto po poriadnom prehnetení roztiahneme do tvaru obdĺžnika.

Boky preložíme k sebe, najlepšie ak vznikne kónický tvar.

Zvinieme ako roládu natesno. Snažíme sa vytlačiť vzduch von.

Výsledný tvar. Takto vytvarovaný bochník preložíme na plech, kde ho ešte necháme podkysnúť tak, aby zdvojnásobil svoj objem.

po 25 min. bochník drží tvar a nerozlieva sa do strán. Tak už len potrieť vodou a šups s ním do rúry.

Možno sa vám hodí pri príprave

BANQUET Red Poppy 18dielna tanierová sada

BANQUET Red Poppy 18dielna tanierová sada

27,89 € Pozrieť na eshope
Toro Podložka pod hrnec sova

Toro Podložka pod hrnec sova

3,79 € Pozrieť na eshope
Tescoma AZZA krájacia doska

Tescoma AZZA krájacia doska

30,80 € Pozrieť na eshope

* ceny nemusia byť aktuálne ako na danom eshope

Produkty iba z overeného obchodu

Odporúčame

Ďalšie dobré recepty

TOPlist TOPlist