Dnes je Streda, 20. 09. 2017 Prihlásenie | Registrácia

Tmavé žemle (na sedliacke fondue)

Pridané: 7. 11. 2015 | Zobrazené: 324x
Vytlačiť recept

Ingrediencie receptu:

  • 600 g hladká múka T650
  • 200 g ražná múka
  • 100 g celozrnná múka
  • 10 g droždie sušené
  • 3 KL soľ
  • 1 KL cukor
  • 600 ml voda
  • 1 PL rasca celá

Postup prípravy jedla "Tmavé žemle (na sedliacke fondue)"

Ak Vám stačí polovičné množstvo, môžte na miesenie a kysnutie využiť domácu pekáreň. Toto množstvo sa však do nej nezmestí. Všetky suché prísady zmiešame. (Používam droždie Saf-instant, to sú 10g balíčky, bielomodré, s obrázkom lastovičky a jeden stačí na 1 kg múky. Ak použijete Dr.Oetker, treba použiť dva balíčky droždia, ten je len na pol kilo.) Pridáme vodu, zamiesime a necháme kysnúť dvadsať minút. Znovu premiesime, necháme kysnúť asi trištvrte hodiny.

Cesto vyberieme na dosku a dobre rukami postláčame (ubijeme), aby zmenšilo objem. Vložíme späť do misy a necháme kysnúť ešte hodinu.

Vyberieme na dosku, rozdelíme na šesť až osem častí, podľa toho, aké veľké žemle chceme. Vytvarujeme žemle, uložíme na plechy vyložené papierom na pečenie a necháme kysnúť dvadsať minút-pol hodinu. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a skôr ako ju zapneme, vložíme na dno malú nerezovú misku s vodou. Žemle pečieme približne pol hodiny. Ak sa nám zdajú upečené, jednu vyberieme, hánkou poklepeme na jej dno. Ak sa ozýva dutý zvuk, žemle sú hotové.

Možno sa vám hodí pri príprave

Tescoma Blok na nože Azza so 7 nožmi a nožnicami na hydinu

Tescoma Blok na nože Azza so 7 nožmi a nožnicami na hydinu

176,40 € Pozrieť na eshope
Toro Podložka pod hrnec sova

Toro Podložka pod hrnec sova

3,79 € Pozrieť na eshope
Bormioli 18dielna sada tanierov Prometeo

Bormioli 18dielna sada tanierov Prometeo

33,99 € Pozrieť na eshope

* ceny nemusia byť aktuálne ako na danom eshope

Produkty iba z overeného obchodu

Odporúčame

Ďalšie dobré recepty

TOPlist TOPlist