Dnes je Štvrtok, 26. 04. 2018 Prihlásenie | Registrácia

Uličské pirohy z trených surových zemiakov - vyprážané

Pridané: 4. 11. 2015 | Zobrazené: 640x
Vytlačiť recept

Ingrediencie receptu:

  • 1,5-2 kg zemiaky
  • 3-4 Pl múka hladká špeciál
  • podľa potreby soľ
  • podľa chuti korenie čierne mleté
  • 2-3 ks vajce

PLNKA:

  • 300-400 g tvaroh
  • 2-3 ks žĺtky
  • podľa chuti soľ
  • podľa chuti korenie čierne mleté
  • 1 ks, /nemusí byť/ cibuľa
  • alebo pažítka petržlenová vňať

Postup prípravy jedla "Uličské pirohy z trených surových zemiakov - vyprážané "

Zemiaky očistíme a nastrúhame .

Vytlačíme vodu zo zemiakov a necháme ju odstáť aby sa z nej škrob usadil .

Vodu zlejeme a usadený škrob pridáme naspäť ku postrúhaným zemiakom , pridáme vajíčka, múku , vajcia ,soľ a čierne korenie . Vymiešame cesto asi ako na halušky - ale nesmie byť príliš husté , pirohy by boli tvrdé . Naozaj tej múky nepridávame priveľa :-) Urobíme si plnku z tvarohu , žĺtkov /alebo celých vajec/ , osolíme , pridáme mleté čierne korenie . Niekto má rád v plnke na jemno pokrájanú cibuľku , niekto pridáva radšej zelenú vňať z cibuľky alebo petržlenovú či pažítkovú vňať .

Tento bod vyžaduje trošku zručnosti ....alebo veľké ruky:-) Na panvicu si dáme bravčovú masť alebo olej a necháme ho rozohrievať . Na dlaň si dáme lyžicu cesta a roztlačíme si ho lyžicou na placku.

Na cesto si pridáme lyžicu plnky a ....stlačíme dlaň aby sa urobil piroh .Preto tie veľké ruky...:-)

Ja mám malé ruky a preto si pomáham inak - urobím si menšiu "placku" na ruku , pridám plnku a na vrch dám ešte trochu cesta a rozotriem ho lyžicou - piroh je hotový :-)

Piroh vložíme do rozpálenej masti a vyprážame .Ihneď robíme ďalší - nedajú sa urobiť do "zásoby" aby sa nerozpadli :-)

Dávame pritom dobrý pozor na pomocníkov aby sa váš obed neskončil pri takom kúsočku....:-)

Keď sa vám podarí zachrániť väčšiu časť ešte pred obedom , tak pirohy podávame s kyslým mliekom alebo kyslou smotanou . Výborné su aj s hríbovou mačankou alebo koločenou fazuľou / fazuľový prívarok/ - takto sa jedávajú na Vianoce alebo Troch kráľov kedy mávame zvyčajne "druhý Svätý večer". Verte mi - kto ich raz ochutná , uz im nikdy neodolá:-)

Možno sa vám hodí pri príprave

Toro Podložka pod hrnec sova

Toro Podložka pod hrnec sova

3,79 € Pozrieť na eshope
BANQUET Red Poppy 18dielna tanierová sada

BANQUET Red Poppy 18dielna tanierová sada

27,89 € Pozrieť na eshope
Misa na cesto

Misa na cesto

7,19 € Pozrieť na eshope

* ceny nemusia byť aktuálne ako na danom eshope

Produkty iba z overeného obchodu

Odporúčame

Ďalšie dobré recepty

TOPlist TOPlist