Dnes je Piatok, 23. 02. 2018 Prihlásenie | Registrácia

Vianočka

Pridané: 1. 05. 2015 | Zobrazené: 3931x
Vytlačiť recept

Ingrediencie receptu:

  • 1 kg múka polohrubá
  • 150 g cukor práškový
  • 40 g droždie
  • 180 g maslo
  • 2 ks žĺtky
  • 10 g soľ
  • hrozienka
  • orechy lieskové
  • mandle
  • citrónová kôra
  • podľa potreby mlieko

Postup prípravy jedla "Vianočka"

Naložíme hrozienka do rumu, očistíme orechy a mandle. Ohrejeme mlieko na izbovú teplotu. Do misy nasypeme múku, rozdrobené kvasnice, posypeme cukrom, zalejeme vlažným mliekom. Na okraj misy pridáme soľ. Necháme kvások postáť – cca. 10 min.

Rozpustíme si maslo (ohriať iba na izbovú teplotu), pridáme do neho žĺtky a všetko nalejeme do misy s kváskom a múkou. Vypracujeme cesto, čo štandardne zaberie cca. 10 min. Do cesta zapracujeme mandle, lieskové orechy a hrozienka. Cesto necháme vykysnúť ( ? - 1 hod.).

Upletieme vianočku a spevníme ju zapichnutím troch špajdlí, do prostriedku kolmo a na okrajoch pod uhlom 45 stupňov. Pred vložením do rúry ju ešte potrieme bielkom s vanilkovým cukrom.

Pečieme pri 225 ° C asi 10 - 15 min, potom teplotu znížime na 175 ° C a pečieme ďalších 25 - 35 min. Vianočku dopekáme pri teplote 125 ° C zhruba 15 min. Po upečení natrieme nejakým dobrým džemom, napríklad Schwartau.

Možno sa vám hodí pri príprave

Toro Podložka pod hrnec sova

Toro Podložka pod hrnec sova

3,79 € Pozrieť na eshope
Misa na cesto

Misa na cesto

7,19 € Pozrieť na eshope
Veľká silikónová sada na pečenie

Veľká silikónová sada na pečenie

18,89 € Pozrieť na eshope

* ceny nemusia byť aktuálne ako na danom eshope

Produkty iba z overeného obchodu

Odporúčame

Ďalšie dobré recepty

TOPlist TOPlist