Dnes je Utorok, 23. 01. 2018 Prihlásenie | Registrácia

Yaprak sarma

Pridané: 4. 11. 2015 | Zobrazené: 695x
Vytlačiť recept

Ingrediencie receptu:

  • 1 diel ryža
  • 1 diel bulgur
  • 2-3 ks paradajky
  • 2 ks cibuľa
  • 2 strúčiky cesnak
  • 1 PL papriková pasta
  • 2 PL paradajkový pretlak
  • 1/2 dcl olej olivový
  • 1 viazanička kôpor
  • 1 viazanička petržlenová vňať
  • 2 ČL mäta sušená
  • čili korenie mleté
  • , korenie soľ
  • z polovice šťava z citróna

Postup prípravy jedla "Yaprak sarma "

Na olivovom oleji udusíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Po piatich minútach pridáme roztlačený cesnak. Medzitým ošúpeme paradajky a nakrájame ich tiež na drobné kocky.

Keď je cibuľa mäkká, pridáme lyžicu paprikovej pasty a paradajkový pretlak. Zamiešame. Pridáme nakrájané paradajky, osolíme, okoreníme korením a chilli. Ryžu a bulgur (pomer 1:1 , ja som dala 1 dcl ryže a niečo vyše 1 dcl bulguru) opláchneme pod tečúcou vodou. Pridáme do hrnca a dôkladne zamiešame. Dusíme asi 5 minút.

Do zmesi vytlačíme štavu z polovice citróna a pridáme sušenú mätu a sušený kôpor. (najlepšie je použiť čerstvý, ja som nemala, tak som dala 1 a pol ČL sušeného).

Zmes odstavíme z plameňa a zamiešame čerstvú petržlenovú vňať. Neodporúčam sušenú, ak nemáte čerstvú, lepšie poslúži mrazená.

Vínne listy umyjeme pod tečúcou vodou a vyžmýkame z nich prebytočnú tekutinu.

Na dno širšieho hrnca uložíme zopár listov. No a teraz neostáva nič iné len sa vyzbrojiť trpezlivosťou ;)

Vínny list položíme hladkou plochou nadol. Odstránime stopku. Na vrch položíme polovicu lyžicky zmesi. Môžete aj viac ak je list väčší.

Zavinieme nasledovným spôsobom: Spodnú časť listu preložíme cez zmes.

Potom preložíme bočné strany smerom dostredu.

A nakoniec napevno zrolujeme. Možno to bude na začiatok ťažké (nechceli by ste vidieť moje prvé pokusy :) ale pri desiatom kúsku Vám to už pojde od ruky.

Uložíme do hrnca.

Do jedného alebo dvoch listov zabalíme niekoľko stopiek z listov, ktoré sme predtým odstránili,...

a položíme ho medzi ostatné. Verí sa, že kto pri jedle nájde tento kúsok a zahryzne do neho, prinesie mu šťastie :)Keď máme všetky listy naplnené, podlejeme ich horúcou vodou do 3/4. Posypeme troškou sušenej mäty, zaťažíme tanierom a na miernom plameni dusíme prikryté zhruba 20 - 35 minút. Najlepšie je potom jeden vybrať a ochutnať. Ryža by nemala byť úplne uvarená, mala by zostať troška "chrumkavá".

Po uvarení položíme na tanier a necháme vychladnúť. Podávame pokvapkané citrónovou šťavou, s bielym jogurtom a pečivom ako predjedlo alebo ako hlavné jedlo. V chladničke nám vydrží aj 3, 4 dni. U nás ale nevydržia ani dva dni :)

Možno sa vám hodí pri príprave

Tescoma AZZA krájacia doska

Tescoma AZZA krájacia doska

30,80 € Pozrieť na eshope
Bormioli 18dielna sada tanierov Prometeo

Bormioli 18dielna sada tanierov Prometeo

33,99 € Pozrieť na eshope
Misa na cesto

Misa na cesto

7,19 € Pozrieť na eshope

* ceny nemusia byť aktuálne ako na danom eshope

Produkty iba z overeného obchodu

Odporúčame

Ďalšie dobré recepty

TOPlist TOPlist